Followers Sejati

Nuffnag

Adverlets

Wednesday, February 01, 2012

Mari Mengenal Motul Engine Oil Ciplak

Entri kali ini, saya akan megajar kan anda, hadirin sekalian untuk mengenali EO Motul 5100 15W50 yang original atau pon hot n spicy (???)

EO brand Motul yang ni memang ramai pakai sebab sedap. Tapi aku selaku seorang student tak mampu nak try lagi walaupon ramai rekemen. (aku pakai HiRev 600  sbb kawan aku kata lagi sedap dari Motul nih + murah :-p  tapi baru try sekali baru) So, da laku kat market mesti laa ada ciplak nya. Tambh2 barang ni agak mahal. Dalam lingkungan RM40 gitu.. Kalau tak silap.

So, disini aku nak share benda2 yang boleh dikenalpasti perbezaan antara EO Motul ori dan ciplak.

Memang ada corong macam original..


Code M033 memang macam original France..


Tapi malangnya belakang tak boleh peel, takde tulisan bahasa lain melainkan bahasa CINA SAHAJA..

Eleh, satu je pon.. Kecoh la budak ni... Hahaa... sat la, nah ni ada sikit lagi. Aku kan budak. Mana tau banyak

1) 1st left & the middle bottle will be the Original Motul oIL, 3rd right will be the fake oil.


2) Beware of the red circle

3) Dull red for the cap will be the fake Motul oil (1st left), shinny & sharp red will be the original Motul oil (middle & the 3rd left)

4) Motul original always with the manufacturing printed (left), which not original Motul oil with no manufacturing date printed (right).

5) Motul original always with the manufacturing printed (left), which not original Motul oil with no manufacturing date printed (right)

6) The cap with more shinny and sharp red (left) is the original Motul oil, which the cap with dull red (right) is not the Motul Original oil

Okeh, tiba2 aku jumpa ni sekali untuk dibuat rujukan kawan2 semua :
List EO & Harga

Fully Synthetic with Ester/Double Ester
Silkolene pro 4 - RM45
Silkolene pro 4 plus - RM65
Motul 300V - RM90-100
Motul 5100 - RM44
Petronas 4SP - RM50
Petronas RS-4 - RM88

Fully Synthetic
Motul H-Tech - RM40-RM45
Total Grand Prix - RM35-RM40
Castrol P1 racing - RM30-RM35
Shell Ultra - RM40-RM45
Agip Racing - RM35-RM40
Selenia Linx - RM30-RM35

Semi Synthetic with Ester
-

Semi Synthetic
Total Racing - RM25-RM30
Castro P1 - RM18-RM24
Shell VSX - RM20-RM25
Agip Tec - RM30-RM35
Motul 3100 Gold - RM30
HI-REV 704 - RM25

Mineral
Motul 3000 - RM28
Motul 1000 - RM19
Castrol Activ - RM16
Castrol Race - RM10

*lain tempat lain harga


Sini juga anda boleh melihat, link fb oleh page Motul sendiri tentang fake punya MOTUL EO nih :-D
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.201215999942087.53704.150285331701821&type=3



Untuk Rujukan Harga Terbaru Boleh tengok List Seller/Thread dibawah ini...

Motul: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,81399.0.html
PENNZOIL: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,79403.0.html
REPSOL: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,80748.0.html
Royal Purple: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,78933.0.html
REPSOL & PENNZOIL: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,80469.0.html
Amsoil: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,81135.0.html
Rock Oil: http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,76858.0.html




"Kalau salah tu tegur- tegur lah. Kadang- kadang aku over ke, fakta salah ke, ajaran sesat ke, then korang lagi otai dan lebih mengetahui. ajar la aku yang noob nih. heh. peace!!"

10 comments:

luqman hakim zulkelfi said...

god job bro, thankz, banyak ilmu bermanfaat, :) keep it up

FaiZ Muhamad said...

Kalau xada corong tu kira ciplak la ye

Anonymous said...

Bulat2 ceduk dari mbc.

budak terpaksa said...

dah gambor same motul bagi macam ni. aku nak kabor camne lagi. ini bukan ceduk. beduk.

ban z said...

Fake barcode tu bfungsi ke? Klu ori kompem bleh..klu fake xtaula

Unknown said...

Alhamdulillah setakat ni ok.. tak pernah jumpa yang copy

Unknown said...

Alhamdulillah setakat ni ok.. tak pernah jumpa yang copy

aidel Ibrahim said...

Dah lama pakai motul sejak dr zaman ex5.. beli di authorised dealer motul.. batu pahat johor ada dealer.. sri jaya

aidel Ibrahim said...

Dah lama pakai motul sejak dr zaman ex5.. beli di authorised dealer motul.. batu pahat johor ada dealer.. sri jaya

Anonymous said...

Sy dari Kuching, Sarawak...dah terkena minyak Motul (10w40) palsu...engine (Kawasaki ER6N) semakin bising & gear semakin keras & bunyi "Trakkk" nyering setiap kali pertukaran, setelah jumlah perjalanan cecah 2500km (service setiap 3000km). Nasib engine tak hangus. Kpd semua rider, berhati-hati semasa berkunjung ke kedai moto @ semasa membeli minyak brand ini. Sekian, TQ

Nuffnag