Followers Sejati

Nuffnag

Adverlets

Wednesday, January 09, 2013

Produksi Semula Modenas Dinamik

Modenas Dinamik 125

Assalamualaikum.


Pengeluar Motosikal dan Enjin Nasional Sdn Bhd (Modenas) telah melancarkan Modenas Dinamik pada tahun 2003 kemudian diberhentikan produksinya. Namun, atas permintaan ramai, pada tahun 2011 motosikal tersebut telah diproduksikan kembali dengan jumlah yang terhad. Walaubagaimanapun, pada )ktober 2012 Modenas sekali lagi buat kejutan mengeluarkan lagi Modenas Dinamik dengan warna dan grafik yang baru. Mungkin ramai yang tidak tahu, motosikal ini memang lincah. Aku sendiri pon tak tahu sehingga diceritakan oleh kawan aku, seorang rider Kawasaki RR.

Menurut beliau, Modenas Dinamik sebenarnya menggunakan enjin Kawasaki, 2stroke beserta swing arm Kawasaki RR. Double R beliau pon makan asap menurutnya. Haha. Tambh beliau, Kawasaki tidak mengeluarkan cub, so Modenas angkat blueprint dan mencipta 'Super Cub' Modenas. Bahkan, pickup Modenas Dinamik ni pon lagi blah dari Yamaha 125Z.

Flyers Modenas Dinamik

Modenas Dinamik ni sebenarnya dikhabarkan dibuat untuk dipasarkan ke luar negara. malah, Modenas Dinamik sebenarnya ialah model yang terlaris dan terhangat di pasaran Greece. Tambahan, model ini tida mengalami 'cut off' ataupun kelajuan motosikal ini tidak disekat secara elektronik. Kelajuan maksima Modenas Dinamik?? About 130mph (205km/j) Hang gilaaaaa

Harga runcit sepertimana yang tertulis dalam web rasmi Modenas ialah RM 5749.00 (tidak termasuk cukai jalan dan insurans) Walaubagaimanapun, terdapat sumber kononnya dari wakil penjualan Modenas bahawa jumlah pengeluaraanya kali ini juga terhad dan bakal ditamatkan pengeluarannya hujung tahun kelak.

Maka, siapa siapa yang dah tertambat sila cepat pergi rembat.



Spec Modenas Dinamik
sumber: Bikez.com
General information
Model:Modenas Dinamik
Year:2011
Category:Scooter
Rating:71.3 out of 100. Show full rating and compare with other bikes
Engine and transmission
Displacement:118.00 ccm (7.20 cubic inches)
Engine type:Single cylinder, two-stroke
Compression:7.3:1
Bore x stroke:54.0 x 51.8 mm (2.1 x 2.0 inches)
Fuel system:Carburettor. Mikuni VM22
Ignition:DC-CDI
Lubrication system:Force feed lubrication
Cooling system:Air
Gearbox:6-speed
Transmission type,
final drive:
Belt
Clutch:Wet, multi disc
Chassis, suspension, brakes and wheels
Front suspension:Telescopic
Rear suspension:Swing Arm, Mono-shock
Front brakes:Single disc
Rear brakes:Single disc
Physical measures and capacities
Fuel capacity:4.60 litres (1.22 gallons)
Other specifications
Starter:Kick
Color options:Red, blue
Comments:Malaysian bike.
Further information
Parts and accessoriesCheck out parts and accessories from our other partners.
Ask questionsJoin the 11 Modenas Dinamik discussion group.
Insurance, loans, testsCheck out insurance here. Search the web for dealers, loan costs, tests, customizing, etc.
Related bikesList related bikes for comparison of specs











































sumber dan credit gambar: Arena Motosikal





Setia menunggu anda. heheh

Simple yet berdesup

RM 7500??

Gambar oleh Arena Motosikal yee

Swing arm RR





Panel Meter

nota kaki: "Kalau salah tu tegur- tegur lah. Kadang- kadang aku over ke, fakta salah ke, ajaran sesat ke, then korang lagi otai dan lebih mengetahui. ajar la aku yang noob nih. heh. peace!!"

17 comments:

Anonymous said...

kedai mana yg ada jual eh ? area perak

budak terpaksa said...

ada je di kedai2 yang jual motosikal. paling tidak pon diorang cakap boleh order

Anonymous said...

Best Dan murah

Anonymous said...

Boleyh dapat lagy niyh ? SBB da mmg lame bekenan tapy kat sini susah nak cari . area rawang n gombak ..

Anonymous said...

chong motor batu caves ada

Muhamad Ikhmal said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera . Aku dok bangi . Puas aku cari area bangi n kajang . Last-2 jumpe kt mudah . Area puchong . Sudah order . Tnggu moto sampai je . Huhu .

Anonymous said...

ada group kat fb atas nama Kelab Modenas Dinamik Malaysia. try join.

Αντωνης Παπαδατος said...

i want to buy one of this but i cant because abolished in my country!!!

Anonymous said...

Salam ada sesiapa berminat untuk membeli igniter dinamik (tanpa cut off) top speed 205 km/j (130mph). Sila call 0136317177 untuk keterangan lanjut.

syaurah maisarah said...

Price detail?

adlan jaamat said...

Salam. Kepada sesiapa yg berminat untuk membeli cdi unit (tanpa cut off) original DENSO sila call saya di 0194567652.

Kondisi - baru.
Jenama - DENSO
Ciri-ciri - tiada cut-off
Lokasi - alor setar

Terima kasih

Hafiz Yusof said...

Skang dah 7500 hinggit

Hafiz Yusof said...

Manada sampai 205 km/j 160 km/j jerr

Hafiz Yusof said...

You can buy kawasaki leostar😜

Hafiz Yusof said...

Enjin kawasaki leostar...body ja blah depan design modenas

Anonymous said...

betullah kata Hafiz Yusof tu..

Gixxer said...

Alah pegi kdai je mitak org kdai tu tmpah moto tu. Aku pnh cuba dah.

Nuffnag