Followers Sejati

Nuffnag

Adverlets

Wednesday, August 08, 2012

Kawasaki Ninja 250r 2013



 Assalamualaikum,
 
Hua hua huaaa.. Aku dapat rasakan, kehangatan terhadap Kawasaki Ninja 250r 2013 makin hari makin memuncak. Ramai kawan- kawan aku jatuh cinta, angau, dan segala bala lagi. Maka aku di sini ingin mengambil kesempatan menangguk di air keruh meraih traffic sebab aku tau perkara ini akan jadi hot topic sekaligus menaikkan view blog aku. <- haha.. ayat p_ki_ak  :-P


Ninja 250r 2013

Kawasaki Ninja 250r model 2009 okeyyyy

Tapi, bagi warga Malaysia, korang boleh terus menunggang motor ni  dalam mimpi korang. Ahaksss... Sebab? Semua orang pon tak tahu + tak pasti either makhluk ni akan dipasarkan di Malasia ke tak. Yeaa.. kta tau Ninja 250 2013 ni target market dia ialah kawasan ASEAN. Tapi nampak gaya dekat Indonesia da ada jual bahkan ada orang pakai dah. Malaysia senyap je... Kerajaan ada apa masalah dengan Kawasaki niiii :-P


Apa korang rasa tentang rupa baru Ninja 250 2013 baru ni??
Bagi aku? huduh!! aku tak suke sangat. Tetapi.... sangat lawa berbanding model sebelum ni terutama lampu depan die di mana lampu depan model 2009 adalah sangat kecik dan cacat. Hua hua huaa.. tak sesuai dengan rupa dan body dia yang agak besar... Tapi overall itu pandangan aku, dan ini blog demokrasi dan korang boleh menentang aku. :-)


Setelah aku selongkar selongkar... inilah specs Kawasaki Ninja 250r 2013 kabornye


Specs from Indonesian website




Okeh, model 2013 ni masih mengekalkan fuel injection technology, sejak model 2009 sebab model Ninja 250 terakhir menggunakan carb ialah model 2008. ramai orang suka. Termasuk aku sebab model carb ni lagi laju dan bunyi lagi ayu terutama motor kawan aku yang dipadankan dengan Yoshimura ori. Memang kasi gua stim dengar.... perghhh~

Korang pon nampak, reka bentuk kali ni lebih modern sebab dia buat lagi tajam dan ala- ala aerodinamik laaa... model baru ni jugak dilengkapi dengan ABS atau pon (ABU BAKAR SALLEH) juga dikenali dengan (Anti-Lock Braking System).



ABS (Abu Bakar Salleh) :-O

Pandangan atas :-)

Ruangan dalam seat belakang... *mana lubang kunci dia ekkk



Parallel Twin engine



Arrow slip on perhaps???? :-)

Nice "ass"

Front and "ass" view

Frame



Meter yang lebih jelas dan terperinci




So, Ninja ini amat ayu serta sesuai bagi beginner untuk berjinak dengan cc sederhana a.k.a. masih kecil sebelum proceed ke cc maut maut... Adios amigos!!

tentang ABS:   ABS Anti lock Braking System


nota kaki: "Kalau salah tu tegur- tegur lah. Kadang- kadang aku over ke, fakta salah ke, ajaran sesat ke, then korang lagi otai dan lebih mengetahui. ajar la aku yang noob nih. heh. peace!!"

42 comments:

Anonymous said...

Assalammualaikum,kau salah eja ni sebenarnya Auto Braking System bukan
ANTI...

Sekian,Terima Kasih

Assalammualaikum...

budak terpaksa said...

Waalaikumsalam... :-)
terima kasih. ni hamba dah edit balik.

trimas kawan, sebab tegur dan view blog nih. :-D

selamat hari raya

Anonymous said...

Assalamualaikum.
Aku salah sorang rider ninja 250r. bagi aku ninja yang baru ni dari segi rupa tak adalah lawa sangat. bolehlah. tapi yang buat ramai rider ninja 250r lama ni terliur sebab meter digitalnye. @.@

untunglah sapa dapat motor ni.ahahah..tapi kalau harga lagi tinggi daripada ninja sekarang ni, lebih baik angkat er6n je. lagi berbaloi-baloi.

Assalamualaikum

budak terpaksa said...

haha.. digital... sape tak jatuh cinta.

tu la, aku pon rasa 250 ni da macam tak berbaloi sebab er6n pon harga da hampir2.

btw, trimas view dan respon post nih.

Anonymous said...

ABS=Anti-Lock Braking System

Tukun pulau said...

ABS = anti lock break system
berfungsi bila kenderaan senget atau stereng tak lurus kalo time tu kita tkan break kuat mana pon dia tak lock tyar untuk mengelak dari slide baru masa conner pon leh break and tayar tak lari dari track. bnyak orang kompius pasal nikan.

budak terpaksa said...

thanks bro Tukun Pulau. eh, fzians juga kah??

thanks sebab sudi view + drop komen sini.
InsyaAllah, pasni aku usahakan buat entry pasal ABS ni pulak. :-D

Anonymous said...

bodohnye anon yg kata ABS itu auto braking system..ABS mmg anti braking system...
krn penggunaannya yg xkan terus mengunci tayar sewaktu brek ditekan..
nak brek leh ke auto??bukan kne tekan brek secara manual??

Anonymous said...

ABS = Anti-Lock Braking System ... mana dtgnya auto braking system ... xde technology yg bg brek otomatik der ....

Memanda said...

Anti Locking Braking System - Sekali Dengar Macam Tak Bagi Brek Je..waakakaka...tp itulah fungsinya..berfungsi apabila brek ditekan secara cemas (bukan pijak pelan2) pada kelajuan tertentu..selalunya time laju la berfungsi..sbb pada bahagian brek tu dipasang sensor mengesan kelajuan untuk kereta...moto x tau le plak..pada brake pump..ada actuator (sila betulkan kalau salah)fungsinya mudah cakap brek tu jadi terkemut kemut...so tayar kenderaan masih bergerak walau dibrek da tekan...dan ketika itu drebar da pulas stereng utk elak..kenderaan td masih boleh digerakkan ke kiri atau kekanan untuk mengurangkan risiko pelanggaran. sebaliknya pada kenderaan x ada sistem ni...bila brek...tayar seret..kedebummm!! keceper!! pak mat tempe eksiden...pasal ninja ni...aku ada tanya kedai...tahun depan masuk..boleh order skrg...dia tipu..aku tipu la korang...sbb aku nk beli sebiji..bertukar cc kapchai ke cc besar sket...insyallah...

Anonymous said...

Sokong anti-lock breaking sistem..brek xmelekat trus..kalo taya brenti mengejut leh wat moto sliding..so die bg ar brek 2 jd 'brek-lepas-brek-lepas'..google or tgok dlm youtube pn de..

budak terpaksa said...

ASSALAMUALAIKUM.

Aku telah betulkan kesilapan aku tentang ABS tu.
Dulu, 1st aku da letak Anti-lock Braking System. Tapi sebab ada hamba Allah cuba betulkan aku kata Auto Braking System. Aku da jadi kompius terus tukar.

Tapi thanks laa, korang semua sanggup explen kat aku tentang tu. Dan hamba Allah yang salah information tu pon, niat dia murni sebenarnya. haha.

Thanks all sudi view, comment, kritik pon xpe. Aku makan cacian korang tu. Membina bak kata orang. hee.

Nanti kan, aku akan buat entri ttg ABS. Khas untuk korang. hahaa

Anonymous said...

Assalamualaikum..


cuba tgk link..harga boleh tahan..bole la tempah skrg..haha

http://www.mudah.my/Kawasaki+Ninja+250R+2013-18533398.htm

Shahmi Jusoh said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

kenape dekat malaysia cc die 250. dekat euro cc die 300...??
http://www.ridetalks.com/news/kawasaki-ninja-300-preview/564/

Anonymous said...

sebab lesen B2 cuma had sehingga 250cc. klu ninja 300r perlu lesen kelas B1, yang mana dah tak wujud. maka kena amik B full. aku rasa admin blog ni budak2 yang minat hal moto tapi kurang rujukan. anyway bro, xpe. tambah2 ilmu. peace

budak terpaksa said...

betul tu, ini sebab lesen dia boleh pakai untuk B2 sahaja. terima kasih bro.

memang aku ni budak baru belajar lagi. trimas tolong tunjuk ajarkan. hee

Anonymous said...

Aku dah submit aeon 9%. D/p 10k ,338x60. Mahai ka?

budak terpaksa said...

total semua RM30280.
ABS version or non ABS tu?

macam agak mahal je..
atas pendapat sekupang saya lah.
trimas dan maaf jika salah

Anonymous said...

Ya mhl! Udah cancel Aeon.. br submit BSNc 5.3%. Hopefully success.... Non abs ja o.d.r 24650rm :)

Anonymous said...

Sebenarnya kat malaysia, Polis Diraja Malaysia order 1000 unit ninja 250 edisi 2013 ini. Tiap tiap hari kat highway pun nampak. Cemburu plak kat diorang.

Anonymous said...

Bsnc da call today... :)

budak terpaksa said...

haha bro, perkara tersebut telah saya review dalam http://knee-drag.blogspot.com/2012/12/kawasaki-ninja-250-stdx-milik-unit.html . thanks for info :-)

goodluxk 4 new bike :-)

Anonymous said...

Udah lulus approved
Loan 13k interest 5.3%
329x48 (4 year)

Anonymous said...

Btw.... Tmpat kunci seat belakang bwh sblh kiri sit... Btw goodluck first newes bikers.. Hahaha...

Anonymous said...

LOYALFORT SAID

Salam...sy dah menggunakan jentera 250 2013 ni...memang gempak bro..tapi sy belum full troter lg coz km x sampai 1000km lg so x brani nk full troter...tapi sy da test pickup dgn kawasaki 250 yg lamer tu...memang kene la motor gua bro...250 yg lamer sy raser lg laju...

Zaidi Muhamed said...

Aslmlkm.. aku no budak baru..
Ape beza yg boleh nampak klau ninja 250r baru ni bkn version system??

Zaidi Muhamed said...

Aslmlkm.. aku no budak baru..
Ape beza yg boleh nampak klau ninja 250r baru ni bkn version system??

Khushairi Amri said...

Motor ni nk kena pakai lesen Bfull ke lesan B2 pun blh??

Anonymous said...

perghh..yg ni aq minat...walaupun er6n tu mmg dh dkat harga dia..tp aq mmg minat jenis superbike..kalo naked nmpak santai..superbike nmpak mantap la..bg aq la...lain orn lain citarasa..^_^

Khushairi Amri said...

Salam saya budak baru nk berjinak jinak Dalam dunia permotoran ni...so saya nak tanya sikit motor ni boleh pakai lesen B2 ke??...

Anonymous said...

b2 dh cukup untuk motor 250 cc ke bwh...

Khushairi Amri said...

owh.. so motor ni blh lah......ok thanx...

Anonymous said...

Auto lock ?? Kahkahkah.... Nsib baek xda auto ride...

budak terpaksa said...

lesen B2 sudah memadai :-)

Zarizie said...

Salam Bro Sekalian,

Ambo tunggu motor ni 6 bulan. Masih tak dapat yg model dalam gambar nih. Tp syukur dapat gak yg special edition, tp kena tambah down payment lagi 2 ribu. Berbaloi tunggu lama..prestasi amat menarik...:D

budak terpaksa said...

Tahniah bro, alang2 nak angkat tu, bg puas hati, nnti xpuas, xenjoy, dok pikir nak tukar kunci. hihii

apa pon, safe ride bro.

Anonymous said...

auto lock braking system...?? hehe.. kelakar la cik abg kte sorg tu..sy ni pomen da lame..1st time dgr ayat tu..auto cruise kot..hahaha..neway xpe..x thu tnye..jgn kedekut ilmu n jgn melatah ble di tegur org....keep it up...

BlindFolded said...

salam, kepada yang belum beli tu.. yg beli pakai aeon credit dsb.. aku suggest.. amekla loan kedai.. mcm aku. amek loan kedai.. interest 0.8% jer.. rega motor dlm 25K. bayar balik 28K gtu jer.. cuma sediakan 10K untuk d/p.. okla... dari nak bayar interest yang boleh tambah lagi sejibik LC.. sekian.. majulah motor untuk negara..

Anonymous said...

Sy newbie z250..nak tanya.z250 ni mmg baut hangit kuat ke.n kalo break-in ikot manual <800km perlu bawa 4000rpm sahaja.kalo bawak lebih dr 4000rpm enjin rosak x

Warphy Nisry said...

Lol. Ko yg salah. Memamg dh betol la. ABS tu mksud anti-lock braking system.

Bengkel Knalpot Racing Mobil said...

knalpotnya kereeen! salam dari perbaikan knalpot mobil haji nawi

Nuffnag