Followers Sejati

Nuffnag

Adverlets

Tuesday, May 22, 2012

Megelli 250R

First sekali, HAPPY 2000th +++ viewers !!! seelah 5bulan blog ni wujud. hew heww :-D
tak sangka chorr.. sebab 2bulan 1st aku wujudkan blog nih. nak dapat 1viewer seminggu pon amat payah. Huhuuu :'-) terharu atas sokongan anda. terima kasih


Megelli 250R. Motorsikal terbaru kategori 250cc yang membayangi peminat peminat motosikal disebabkan reka bentuk nya yang sangat2 mengancam. Aku tengok pon setuju kata lawa. Tapi tak nak pandang macam Honda CBR 250 sebab single silinder. Hahaa :-P

Telah mula dijual di Malaysia dan mendapat laporan telah dispot di atas jalan raya. Megelli?? Hahaa.. mesti ramai tak pernah dengar brand ni. Actually brand Megelli ini ialah brand British, parts dari Taiwan, dan dipasang di China. Dibawa ke Malaysia oleh Naza Bikes if im not mistaken. *tapi ada lagi ke syarikat lain yang uruskan import eksport motor atau kenderaan nih. Hahaa

Megelli 250R


Expected price is at RM 18,555 begitu. Wallahualam. Aku sendiri pon tak pasti. Hahaa.. dalam Mudah.my sendiri pon telah diiklankan. Anda boleh usha sendiri. Oh yea!! motosikal Benelli 250R ini juga didatangkan dalam dua version. Naked ataupon fairing. tapi serius cakap fairing die lawa baq angg... hahaa


Specs of Benelli 250R. *source: bikez.com


General information
Model:Bennche Megelli 250 r
Year:2012
Category:Sport
Rating:76.8 out of 100. Show full rating and compare with other bikes
Price as new (MSRP):US$ 3399. Prices depend on country, taxes, accessories, etc.
Engine and transmission
Displacement:249.00 ccm (15.19 cubic inches)
Engine type:Single cylinder, four-stroke
Power:25.00 HP (18.2 kW))
Compression:11.5:1
Bore x stroke:77.0 x 53.6 mm (3.0 x 2.1 inches)
Fuel system:Carburettor
Ignition:    
Cooling system:Liquid
Gearbox:6-speed
Transmission type,
final drive:
Chain
Driveline:    
Chassis, suspension, brakes and wheels
Front suspension: Telescope suspension
Rear suspension: Mono-shock Absorber
Front tyre dimensions:100/70-17
Rear tyre dimensions:130/70-17
Front brakes:Single disc
Rear brakes:Single disc
Physical measures and capacities
Dry weight:112.5 kg (248.0 pounds)
Power/weight ratio:0.2222 HP/kg
Seat height:800 mm (31.5 inches) If adjustable, lowest setting.
Overall length:1,875 mm (73.8 inches)
Ground clearance:152 mm (6.0 inches)
Wheelbase:1,349 mm (53.1 inches)
Fuel capacity:11.36 litres (3.00 gallons)
Other specifications
Starter:Electric
Electrical:12 volts 9 amp battery
Factory warranty:18 moths 
Color options:Red, black, yellow
Comments:Sold in The US. See also the brand Megelli.


















































Undertail ekzos. Damn!! cool~


ciri ciri dia yang menarik perhatian aku ialah:
-sebijik macam superbike. haha. design yang menarik.
-kecik. so power torque pickup lebih tinggi.
-design undertail ekzos yang wajib mengancam mauttt

ciri- ciri dia yang aku down :
-single silinder, bunyi sah2 tak sedap. macam cbr 250R yang bunyi ala2 FZ je.
-kecik sangat, aku ni lonjong tinggi



Naked version



Fairing version


Megelli 250R ni jugak sangat2 cun sebab gaya Itali beliau yang sangat ketara. Awww.. sapa tak minat motor version itali macam Ducati, Aprilia dan BMW nih. So garang lorr.. haha.
Horsepower nya jugak (version 2012) telah bertambah berbanding keluaran sebelum nih (version 2010).
Motor ni jugak kini menggunakan upside down fork :-)
 Posisi menunggang yang sangat ayu. Racer. Aku sangat suka.. hahah

__________Macam tak biasa, kenduri gambar! Ahah!!_____


Memang gua rasa nak menunggang tengok. Ahahahaa :-P



Lawa betul arm dan rim die. huhuu



Racing Style!





nota kaki: "Kalau salah tu tegur- tegur lah. Kadang- kadang aku over ke, fakta salah ke, ajaran sesat ke, then korang lagi otai dan lebih mengetahui. ajar la aku yang noob nih. heh. peace!!"

26 comments:

AREku said...

nice blog bro! sile ler singgah ke blog http://ridertayarbulat.blogspot.com/

budak terpaksa said...

haha.. FOGers rupanya. :-P
okeh, gua siap follow dan list kan di halaman blog lagi.

Fazreen Fazli said...

nak pinjam bleh... hehehehe.. ok la tu baru 5 bulan dah der yg follow.. teruskan berjuang yerk.. nak mtk tlong bg sokongan gak kat blong teman yer.. plzz......

budak terpaksa said...

haha.. tapi sekarang macam jarang update konon agak busy. tapi pasni ingat nak aktif balik sikit. huhuhh..


no worry, wa support

Dzikri Asmawi said...

bro...nk tanye...motor ni best buy x?cam jatuh cinta pandang pertama la tapi kawasaki zxr 250 lg best bunyik die....bley bg pandangan skit x pro n kontra between those 2?....megelli ngan kawasaki zxr 250...t.i.a...

Anonymous said...

ade brader dkat2 ofis aku pakai moto ni yg fairing punye kalau x silap. bunyi mengancam gak, gerun dengar. maybe sebab die dah tukar ekzos kot. sekali tgk memang mengidam la, terliur tu...haha

budak terpaksa said...

zxr 250? zx2 eh... motor model lama tu? hohoo.. itu bunyi jangan dicakap.

pro dgn contra dia:

-megelli baru, tp zx2 motor lama. cnfirm cari 2nd kan. tgok condition dulu.
-zx2 inline 4, megelli single cylinder. bunyi mau tau la cmne.
minyak dia pon cmne single ni jimat lagi.
-horsepower. totally, zx2 laju lagi. benelli 25hp, zx2 45hp kot.
-sparepart, pomen. ini bergantung lah. sparepart pandai cari ke tak sebab zx2 model lama, benelli kurang femes kat malaysia


ini je la yang aku sempat pikirkan. renung2 kan. hohoo
maaf kalau jawapan tak memuaskan

Dzikri Asmawi said...

ok...tq...

Anonymous said...

Bagaimana mana dengan resell value dia stabil tak

budak terpaksa said...

Itu aku pon xsure la. Tak reti nak jawab. Sorry. Sbb xpernah dgr lagi orang tolak balik motor ni.
Tapi salah satu tips nak tolak motor ni, aku bagi satu je;

Better jual balik dkt buyer. No need orang tengah or jual kat kedai. Sbb nnti diorang beli murah, jual balik harga lain. Sbb nak cover operation cost diorang. Sekian. Haha

Anonymous said...

motor megelli mudah rosak...
dah ramai yg complain psal motor megeli ni....

budak terpaksa said...

bole tau tak, apa yang selalu rosak kat motor megelli ni? hamba pon tak pernah dengar lagi apatah lagi berjumpa owner2 megelli di Malaysia ni

Mohd Abaidi Mohd Noh said...

megelliabaidi.blogspot.com
Blog saye

budak terpaksa said...

thanks bro, saya da jenguk. dan listkan blog bro di tepi ruangan blog saya nih.

night walker said...

salam, bro aku dengar motor nie ada problem dengan performance dia ? aku pun teringin nak ambik motor nie. tapi bila dengar gitu rasa tak berapa berani pulak nak ambik.

khairil anuar said...

Terasa mcm nk pakai la motor ni. .
Sape prnah rase menungang motor ni. .
Boleh cerita skit.

khairil anuar said...

Terasa mcm nk pakai la motor ni. .
Sape prnah rase menungang motor ni. .
Boleh cerita skit.

budak terpaksa said...

saya mungkin tiada pengalaman pasal motor ini, mungkin bro boleh baca blog seorang sahabat ni, yang juga pemilik Megelli. atau cuba hubungi dia. trimas :-)

http://megelliabaidi.blogspot.com/

aku kau said...

bro spare part dia snang dpt x? performance ok x motor ni

aku kau said...

bro spare part dia snang dpt x? performance ok x motor ni

budak terpaksa said...

mohon rujuk beliau ni, seorang penunggan megelli 250. Nak cakap banyak pon, biar pengguna dia lah, lebih memahami :-)

http://megelliabaidi.blogspot.com/

Randhy Cahya said...

Megelli 250 keren juga :)
http://randhygraphic.blogspot.com/2013/07/megelli-250-sf.html

emia fortuna said...

Alloo..dkt msia bnyk ke org gne moto ni..blh bgtau angka dia x

emia fortuna said...

Allo..dkt msia ni bnyk ke org rider moto ni..blh bgtau angka dia x...tq

Fir Co Gd said...

Memang cam ducati motor ni

Fir Co Gd said...

Memang cam ducati motor ni

Nuffnag